sobota, 8 lutego 2014

Domowa pizza

Obecnie pizza jest jedną z najbardziej popularnych dań włoskich. Przez różnorodność i dowolność jej składników, każdy znajdzie swoją ulubioną. Jedzą ją wszyscy, bez względu na wiek, płeć, czy narodowość:)
Jeżeli chcecie się sprawdzić i zamienić swój dom w prawdziwą włoską pizzerię, mam dla was przepis na pyszną domową pizzę.





A oto jak ją wykonać:

Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
*3 szklanki mąki pszennej
*1 łyżeczka soli
*przyprawy do smaku (oregano, bazylia i słodka papryka)
*1 szklanka ciepłej wody
*50g świeżych drożdży
*3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
*szczypta cukru 
*sos pomidorowy (przepis)


Wykonanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy. 
Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Na papierze do pieczenia  uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. Jednak ciasto to również nadaje się na wykonanie pizzy na grubym cieście. 
Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
Piec ok. 7-10 minut.

Sos pomidorowy
Składniki:
* 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
 *czosnek (1-2 ząbki lub więcej - wg własnych upodobań)
 *1 łyżeczka oliwy z oliwek
* zioła
 *woda
Wykonanie:
Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. 
Oregano i bazylię drobno posiekać.
Do miseczki wrzucić 3 łyżki koncentratu (ja dałam Madero - należy do tych łagodniejszych w smaku), dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 50ml wody, czosnek oraz zioła. Wymieszać.
Sos idealnie nadaje się do smarowania spodów do pizzy. 

Bon appetit!


Coś z serii babcine rady, czyli sposoby na uratowanie nieudanych potraw:)

Każdemu z nas zdarzyło się  "zepsuć" potrawę. Często zdarza się to w natłoku pracy , typu kolacja dla rodziny bądź znajomych. Mamy mało czasu a dużo pracy i w pośpiechu możemy zapomnieć o naszej potrawie.
Nie martwcie się, mamy 10 sposobów jak "naprawić" potrawę nim spiszemy ją na straty i postanowimy wyrzucić do kosza:)


1. Sucha pieczeń
Zbyt suchą pieczeń możesz pokroić w plastry, włożyć do gorącego sosu i kilka minut poddusić. W tym czasie nieco zmięknie, a chłonąc sos, stanie się bardziej soczysta.
2. Przesolona zupa
Jeśli przesoliłaś zupę, do gorącej wrzuć 1–2 białka jaj. Wchłoną nadmiar soli, a gdy się zetną, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć. Zupę możesz też podgotować z dodatkiem pokrojonego surowego ziemniaka.
3. Zbyt tłusta zupa
Gdy zupa wyszła zbyt tłusta, schłodź ją, wstaw do lodówki, a potem usuń łyżką zebrany na powierzchni tłuszcz.
4. Grudki w sosie
Kiedy w sosie widoczne są niepożądane grudki, możesz się ich pozbyć, przecierając go przez dość gęste sito.
5. Zbyt słony sos
Zbyt słony sos rozcieńcz wodą lub mlekiem albo wymieszaj ze śmietaną.
6. Zwarzony majonez
Zwarzony majonez uratujesz, ucierając żółtko z solą, a następnie, dodając do niego małymi porcjami zwarzony majonez. Z kolei zwarzony sos winegret znów uzyska jednolitą konsystencję, jeśli dodasz do niego, cały czas mieszając, łyżkę gorącej wody.
7. Bardzo oporna galaretka
Galaretę łatwo wyjmiesz z naczynia, jeżeli na kilka sekund zanurzysz je w gorące wodzie. Wtedy dolna warstwa galarety lekko się roztopi i odklei od naczynia.
8. Cebula trudna do obrania
Gdy masz trudności z obraniem cebuli, zanurz ją na 1–2 min w ciepłej wodzie.
9. Bardzo oporna galaretka
Galaretę łatwo wyjmiesz z naczynia, jeżeli na kilka sekund zanurzysz je w gorące wodzie. Wtedy dolna warstwa galarety lekko się roztopi i odklei od naczynia.

10. Przypalone ciasto



Gdy przypali się ciasto, odkrój lub delikatnie zeskrob jego zwęglone fragmenty. Wypiek posyp cukrem pudrem, posmaruj polewą lub podgrzanym dżemem.

sos-idealne uzupełnienie każdego dania

Sosy jak wiemy występują we wszystkich kuchniach świata. Sos jest często nieodzownym składnikiem danej potrawy, bez którego danie byłoby mdłe, bez wyrazu. Często dodajemy je, aby podkreślić smak i wyróżnić prygotowane przez nas danie.

Poniżej przedstawię wam kilka ciekawych przepisów na sosy, które są uniwersalne i pasują do wielu potraw naszej codziennej diety:


Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

Składniki
*1 cebula
*olej lub masło klarowane do smażenia
*220 g brokuła świeżego lub mrożonego
*150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
*2 ząbki czosnku
*sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki.
Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.

Sos Jogurtowy

Składniki
*jogurt naturalny
*majonez
*zioła
*czosnek

Przygotowanie
Dokładnie wymieszaj jogurt naturalny z majonezem (w proporcji 1 : 1). Dodaj posiekane zioła i czosnek.

Sos tatarski staropolski

Składniki
* 300 g majonezu staropolskiego
* 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
* 1 łyżka tartego chrzanu
* 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
* kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
* 2 nieduże ogórki konserwowe
* 1 łyżka posiekanego koperku
* do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru

Przygotowanie
Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek...Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni. 

Mam nadzieję, że przepisy będą dla was inspiracją do tworzenia dań w połaczeniu z tymi sosami:)

Burrrrrrrrrrrrrrrrrrrritos!! :)

Świetne danie na wszelkie okazje, od kolacji z dziewczyną po rodzinną uroczystość. Wiele osób się jej boi, co niezmiernie mnie dziwi, bo wbrew pozorom jest to danie dość uniwersalne. A poza tym niezbyt trudne w przygotowaniu. I, co ważne dla studenckiej kieszeni, naprawdę niedrogie. Więcej trudności może sprawić jedynie zrobienie sosów - burrito idealnie komponuje się np. z sosem guacamole.


No to robimy tego meksykańczyka :)


Składniki (na 5 porcje): 

5 dużych pszennych tortilli
500 g mielonej wołowiny
400 g pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
300 g czerwonej fasoli z puszki
1 gałązka selera naciowego
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego chili
1 szklanka grubo startego żółtego sera


Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy lub oleju podsmażyć wołowinę od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni.

W tym czasie cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, zaś pomidory i paprykę pokroić w niewielką kostkę. W pierwszej kolejności do mięsa dorzucić cebulę, papryczkę chili, czosnek, mieloną słodką paprykę i kminek - gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i paprykę.

Dolać pół szklanki wody lub bulionu. Dusić około 15 minut bez przykrycia aż całość zgęstnieje. Na końcu dodać odsączoną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C najlepiej z włączoną opcją grillowania.

Każdą tortillę napełnić mięsnym farszem i zwinąć jak krokiet: najpierw prawa strona, potem góra i dół, a na końcu strona lewa. Można złączenie spiąć wykałaczką i usunąć ją przed podaniem. Górę tortilli posypać startym serem i chili w proszku. Zapiekać na kratce około 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Burrito podawać z sosem guacamole udekorowane śmietaną i kolendrą.

Smacznego!