Nie martwcie się, mamy 10 sposobów jak "naprawić" potrawę nim spiszemy ją na straty i postanowimy wyrzucić do kosza:)
1. Sucha pieczeń
Zbyt suchą pieczeń możesz pokroić w plastry, włożyć do gorącego sosu i kilka minut poddusić. W tym czasie nieco zmięknie, a chłonąc sos, stanie się bardziej soczysta.
2. Przesolona zupa
Jeśli przesoliłaś zupę, do gorącej wrzuć 1–2 białka jaj. Wchłoną nadmiar soli, a gdy się zetną, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć. Zupę możesz też podgotować z dodatkiem pokrojonego surowego ziemniaka.
3. Zbyt tłusta zupa
Gdy zupa wyszła zbyt tłusta, schłodź ją, wstaw do lodówki, a potem usuń łyżką zebrany na powierzchni tłuszcz.
4. Grudki w sosie
Kiedy w sosie widoczne są niepożądane grudki, możesz się ich pozbyć, przecierając go przez dość gęste sito.
5. Zbyt słony sos
Zbyt słony sos rozcieńcz wodą lub mlekiem albo wymieszaj ze śmietaną.
6. Zwarzony majonez
Zwarzony majonez uratujesz, ucierając żółtko z solą, a następnie, dodając do niego małymi porcjami zwarzony majonez. Z kolei zwarzony sos winegret znów uzyska jednolitą konsystencję, jeśli dodasz do niego, cały czas mieszając, łyżkę gorącej wody.
7. Bardzo oporna galaretka
Galaretę łatwo wyjmiesz z naczynia, jeżeli na kilka sekund zanurzysz je w gorące wodzie. Wtedy dolna warstwa galarety lekko się roztopi i odklei od naczynia.
8. Cebula trudna do obrania
Gdy masz trudności z obraniem cebuli, zanurz ją na 1–2 min w ciepłej wodzie.
9. Bardzo oporna galaretka
Galaretę łatwo wyjmiesz z naczynia, jeżeli na kilka sekund zanurzysz je w gorące wodzie. Wtedy dolna warstwa galarety lekko się roztopi i odklei od naczynia.
10. Przypalone ciasto
Gdy przypali się ciasto, odkrój lub delikatnie zeskrob jego zwęglone fragmenty. Wypiek posyp cukrem pudrem, posmaruj polewą lub podgrzanym dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz