sobota, 8 lutego 2014

Domowa pizza

Obecnie pizza jest jedną z najbardziej popularnych dań włoskich. Przez różnorodność i dowolność jej składników, każdy znajdzie swoją ulubioną. Jedzą ją wszyscy, bez względu na wiek, płeć, czy narodowość:)
Jeżeli chcecie się sprawdzić i zamienić swój dom w prawdziwą włoską pizzerię, mam dla was przepis na pyszną domową pizzę.





A oto jak ją wykonać:

Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
*3 szklanki mąki pszennej
*1 łyżeczka soli
*przyprawy do smaku (oregano, bazylia i słodka papryka)
*1 szklanka ciepłej wody
*50g świeżych drożdży
*3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
*szczypta cukru 
*sos pomidorowy (przepis)


Wykonanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy. 
Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką. 
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Na papierze do pieczenia  uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. Jednak ciasto to również nadaje się na wykonanie pizzy na grubym cieście. 
Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
Piec ok. 7-10 minut.

Sos pomidorowy
Składniki:
* 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
 *czosnek (1-2 ząbki lub więcej - wg własnych upodobań)
 *1 łyżeczka oliwy z oliwek
* zioła
 *woda
Wykonanie:
Czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. 
Oregano i bazylię drobno posiekać.
Do miseczki wrzucić 3 łyżki koncentratu (ja dałam Madero - należy do tych łagodniejszych w smaku), dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, 50ml wody, czosnek oraz zioła. Wymieszać.
Sos idealnie nadaje się do smarowania spodów do pizzy. 

Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz