Kreweteczki, kreweteczki mniam mniam !
Czyżby ? Zapraszam!
Wszyscy zachwalają krewetki. Dlaczego? Nie wiem, szczerze. Osobiście nie jestem przekonana do owoców morza, ale żeby nie było spróbowałam ;) Uprzedzam, wielką fanką nie jestem zwłaszcza tych podróbek z Biedronki czy innego marketu, które występują pod postacią już obranych. Za to jedyne jakie mogę polecić to te, które Wam zaraz przedstawię :))Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki :
Składniki, 2 porcje:
• 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 40 g masła
• 50 ml białego wina (opcjonalnie, ale polecam)
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• sól morska do smaku
• listki z 2 gałązek natki pietruszki
opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
do podania: bagietka, np. domowa lub ciabatta, cytryna do skropienia
Przygotowanie:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.
- Posiekać czosnek, natkę i papryczkę chili.
- Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
- Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć
jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła
i oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną,
solą morską i podawać z kawałkami bagietki.
Smacznego - oczywiście, Nat