wtorek, 21 stycznia 2014

Kreweteczki, kreweteczki mniam mniam ! 

Czyżby ? Zapraszam!

Wszyscy zachwalają krewetki. Dlaczego? Nie wiem, szczerze. Osobiście nie jestem przekonana do owoców morza, ale żeby nie było spróbowałam ;) Uprzedzam, wielką fanką nie jestem zwłaszcza tych podróbek z Biedronki czy innego marketu, które występują pod postacią już obranych. Za to jedyne jakie mogę polecić to te, które Wam zaraz przedstawię :))

Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki :

Składniki, 2 porcje:
250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
40 g masła
50 ml białego wina (opcjonalnie, ale polecam)
3 łyżki oliwy extra vergine
sól morska do smaku
listki z 2 gałązek natki pietruszki
opcjonalnie: 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
do podania: bagietka, np. domowa lub ciabatta, cytryna do skropienia

Przygotowanie:
  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.
  • Posiekać czosnek, natkę i papryczkę chili.
  • Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
  • Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
  • Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine, roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą morską i podawać z kawałkami bagietki.

    Smacznego - oczywiście, Nat



Coś dla Mam cz II

MONTE 


Kochane Mamy, po zerknięciu na produkty firmy Danone postanowiłam zerknąć również na inne przetwory mleczne firmy Zoft - Monte. Wiem,że uwielbia je każdy - bez dwóch zdań;D! Krótka analiza dla Was :
Kategoria:Mleko i przetwory mleczne
Podkategoria:Desery mleczne
Nazwa:Deser mleczny Monte
Marka produktu:Zott

Producent: Zott Polska Sp. z o.o. - Opole



Wartość energetyczna w 100 g:195,00 kcal
Białko w 100 g:2,80 g
Węglowodany w 100 g:15,90 g
Tłuszcz w 100 g:13,30 g





Zalety
+ smak - jest pyszny
+ słodki
+ dobra jakość
+ dobre składniki - mleko, kakao, orzechy
+ łatwo dostępny

Dostępny również pod inną postacią :
Wady
- cena - mała ilość wysoka cena
- mała pojemność



Nat