wtorek, 4 lutego 2014

Ośmiornica z grilla


Jak już wspomniałam fanką tego typu jedzenia nie jestem, ale owoce morza polecam te robione w Bułgarii i Hiszpanii. Dla Was prosty przepis na ośmiornicę.


Składniki :
  • 1 kg ośmiornica
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 2 garście rukoli
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy do podania
Ośmiornicę, jeśli jest świeża oczyszczamy: wywracamy tzw worek na lewą stronę i usuwamy wnętrzności. Od spodniej strony pomiędzy mackami znajduje się „dziób” usuwamy go nożem. Świeżą ośmiornicę przykrywamy folią spożywczą i obijamy tłuczkiem do mięsa, jeśli była zamrożona pomijamy ten krok.
W garnku z pokrywką rozgrzewamy oliwę i ocet, dodajemy ośmiornicę i dusimy na bardzo małym ogniu ok 1,5 h kilkukrotnie odwracając. Wywar ma delikatnie „mrugać”. Ośmiornica puści dużo soków, pod koniec gotowania będzie w całości nimi przykryta. Można je wykorzystać do ugotowania makaronu, zredukować i przygotować esencjonalny sos lub zamrozić i wykorzystać do innego dania. Wywar ma ciemno-różowy kolor i jest doskonały.
Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, od 1:20 min sprawdzamy co 10 min czy jest już miękka.
Ośmiornicę wyjmujemy z garnka, kroimy na kawałki i studzimy, następnie wcieramy w nią marynatę sporządzoną z łyżki oliwy zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem i skórką startą z cytryny.
Makaron gotujemy w osolonym wywarze po ośmiornicy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową. Ośmiornicę oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązkami grillujemy ok 3 min na bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Podajemy z makaronem i rukolą. Do podania posypujemy pietruszką i skrapiamy oliwą.


Tym, którzy odważą się to przygotować szczerze gratuluję. Dla tych mniej odważnych po prostu Smacznego! 
Nat

Snickers w roli głównej! :)



Jesteś fanem batona? Lubisz go? 
Szkoda Ci zawsze wydać te 1,80 zł ? Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie! Wydaj mniej więcej 10 zł i zrób sobie sam snickersa, ale za to jakiego! 
Specjalnie dla Ciebie przepis na ciasto :))

Składniki

Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa orzechowa:
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
 Składniki do przełożenia:
  • 1 duży budyń śmietankowy (lub 1 ½ budyniu  normalnej wielkości)
  • 4 łyżki cukru, jeśli budyń go nie zawiera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mleko do budyniu ok 700 ml
  • opcjonalnie budyń można zmiksować z masłem, jeśli ktoś preferuje masy z masłem
  • 1 puszka masy kajmakowej/ krówkowej
  • Sposób wykonania:
    •  Przygotowujemy polewę orzechową: w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier i miód, mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Następnie dodajemy pokruszone orzechy. Chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia
    • Mąkę przesiewamy. Łączymy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na taki sam prostokąt, podsypując delikatnie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przekładamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie równamy jeszcze ciasto małym wałkiem lub ręką
    • W garnku zagotowujemy 500 ml mleka z dodatkiem cukru. Resztę mleka mieszamy z budyniem, mąka ziemniaczaną i pszenną i wlewamy na gotujące się mleko energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Chwilkę całość pogotować cały czas mieszając. Ostudzić
    • Dwa blaty ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na  złoty kolor ok 10 min. Na 3 blat nakładamy masę orzechową, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok 14 - 15 minut. Ciasta trzeba mieć w trakcie pieczenia na oku, bo wszystko zależy od piekarnika. Należy uważać, aby ciasta zbytnio się nie spiekło, bo będzie za twarde
    • Blaty wyjmujemy i studzimy. Uwaga! Przy wyciąganiu z formy gorące blaty mogą się połamać, więc najlepiej wyjmować je po przestudzeniu
    • Po wystudzeniu pierwszy blat smarujemy równomiernie masą krówkową i przykładamy drugi blat. Ten smarujemy masą budyniową i dokładnie, równomiernie rozsmarowujemy ( mas możemy też użyć w odwrotnej kolejności: najpierw masa budyniowa, a potem krówkowa ). Na wierzch przykładamy blat ciasta z orzechami
    • Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty ciasta zmiękły od kremów





      Do roboty! Smacznego...;)
     Nat