Ośmiornica z grilla
Jak już wspomniałam fanką tego typu jedzenia nie jestem, ale owoce morza polecam te robione w Bułgarii i Hiszpanii. Dla Was prosty przepis na ośmiornicę.
Składniki :
- kg ośmiornica
- łyżki oliwy
- łyżka octu winnego z białego wina
- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
- ząbki czosnku
- g makaronu tagliatelle
- cytryny
- pęczka pietruszki
- garście rukoli
- szczypta soli
- łyżki oliwy do podania

W garnku z pokrywką rozgrzewamy oliwę i ocet, dodajemy ośmiornicę i dusimy na bardzo małym ogniu ok 1,5 h kilkukrotnie odwracając. Wywar ma delikatnie „mrugać”. Ośmiornica puści dużo soków, pod koniec gotowania będzie w całości nimi przykryta. Można je wykorzystać do ugotowania makaronu, zredukować i przygotować esencjonalny sos lub zamrozić i wykorzystać do innego dania. Wywar ma ciemno-różowy kolor i jest doskonały.
Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, od 1:20 min sprawdzamy co 10 min czy jest już miękka.
Ośmiornicę wyjmujemy z garnka, kroimy na kawałki i studzimy, następnie wcieramy w nią marynatę sporządzoną z łyżki oliwy zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem i skórką startą z cytryny.
Makaron gotujemy w osolonym wywarze po ośmiornicy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową. Ośmiornicę oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązkami grillujemy ok 3 min na bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Podajemy z makaronem i rukolą. Do podania posypujemy pietruszką i skrapiamy oliwą.
Tym, którzy odważą się to przygotować szczerze gratuluję. Dla tych mniej odważnych po prostu Smacznego!
Nat