wtorek, 3 grudnia 2013

Zjeść za sześć, czyli jak tanio zjeść w fast foodzie ODCINEK 2

Po KFC postanowiliśmy przetestować kolejny fast food - McDonald's. 


Jedynym kryterium jest cena - "potrawa" nie może przekroczyć 6 zł. Wybraliśmy tę cenę, ponieważ jest to kwota, jaką ma w portfelu przeciętny student, który chce coś na szybko przekąsić. Oto nasze propozycje - co zjeść za sześć. (Niestety opierać się musimy na pamięci - próżno szukać cen kanapek w internecie)


1. 2x Cheeseburger (5 zł)



2. Hamburger



3. Kurczakburger



4. Mcdouble



5. Snackwrap



6. Sałatka




Jedynie pierwsza z propozycji wydaje się kusząca. W Macu za 6 zł możemy się co najwyżej zapchać. Bo chemicznie pompowane kanapki sycą nas przez 15 minut, natomiast po chwili czujemy głód. Pozostaje niedosyt.

Węgierska zupa gulaszowa

Podróżując po świecie, odkrywając nowe smaki, mało która potrawa potrafi zwyczajnie zachwycić. Tej potrawy zasmakowałem, o dziwo, nie na Węgrzech, a w Polsce. Znajomy dziennikarz, który ładnych parę lat spędził właśnie u naszych narodowych bratanków zaprosił mnie na zupę nie tylko według węgierskiego przepisu, ale również zrobioną z węgierskich składników. Niestety zagubiłem gdzieś oryginalną recepturę, jednak przedstawiona poniżej jest to niej maksymalnie zbliżona. POLECAM! :)

Składniki
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
100 g wędzonego, nieprzerośniętego boczku
2 średnie cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1/2 papryczki chili
2 większe ziemniaki
1 średnia marchewka
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przyprawy:
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki słodkiej papryki
listek laurowy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku





Etapy przygotowania

Boczek kroimy i podsmażamy na oliwie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Rumiany boczek zdejmujemy z patelni, na wytopionym tłuszczu podsmażamy mięso. Mieszamy.
Cebule kroimy i wrzucamy do smażącego się mięsa. Po 3-4 minutach podlewamy gorącym bulionem lub wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.

Paprykę i marchew kroimy w drobną kostkę lub paseczki, dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i po ok. 5 minutach wrzucamy do zupy.
Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Pod koniec dojadamy wcześniej podsmażone kawałki boczku i wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego. Doprowadzamy do wrzenia.
Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku.
Jeśli chcemy aby zupa była rzadsza zwiększamy ilość soku pomidorowego. Zupę podajemy gorącą z łyżką śmietany.