piątek, 29 listopada 2013

Naczynia, naczynia - Savoir vivre przy stole

Wyobraźmy sobie, że robimy imprezę, przyjeżdżają goście. Mamy już gotowe danie, ale nie wiemy jak rozłożyć naczynia. Uwierzcie mi taka sytuacja zdarza się nawet najlepszym. Dziś udzielę informacji dotyczących tej kwestii oraz dodatkowe, które przydadzą się uczestnikom imprezy.
 

Notka zawierać będzie:
- układ naczyń
- kolejność podawania dań
- czym co jeść ?
- o czym świadczy ułożenie sztućców?

 

1)    Układ naczyń:

a)    Na 3 dania: zupa, danie główne i deser




b)    Na więcej niż 3 dania






2)    Kolejność podawania dań :

- aperitif (napój alkoholowy o zawartości alkoholu 18-35%),
- przystawki zimne,
- przystawki gorące,
- zupa,
- danie rybne,
- danie mięsne,
- sery,
- deser
- owoce
- kawa, herbata

3)    Czym co jeść ?






1.Nóż stołowy
2.Widelec stołowy
3.Łyżka stołowa
4.Nóż obiadowy
5.Widelec obiadowy
6.Łyżka obiadowa
7.Nóż deserowy
8.Widelec deserowy
9.Łyżka deserowa
10.Łyżeczka do herbaty
11.Łyżeczka do kawy
12.Łyżeczka do mokki
13.Łyżeczka do lodów
14.Widelczyk do ciast
15.Widelczyk półmiskowy
16.Widelec półmiskowy
17.Nóż do masła
18.Widelczyk do owoców
19.Nóż do owoców
20.Łyżka do sałaty
21.Widelec do sałaty         
22.Łyżka do ziemniaków i sałatek
23.Szczypce do cukru
24.Łyżeczka do cukru
25.Łyżka do śmietany
26.Łyżka do koktajli
27.Łyżka kucharska
28.Łyżka do sałaty duża
29.Widelec do sałaty duży
30.Widelec kucharski
31.Łyżka wazowa
32.Łyżka do sosu
33.Nóż do steków
34.Nóż do pizzy (ząbkowany)
35.Nóż do tortu
36.Łopatka do tortu
37.Szczypce do ciast
38.Szczypce do lodu
39.Nóż do serwowania ryb
40.Widelec do serwowania ryb
41.Nóż do ryb
42.Widelec do ryb







4)    O czym świadczy ułożenie sztućców ?


 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Dira