NUTELLA cz. I
Nie znam i nie ma chyba osoby, która nie spróbowała tego cuda chociaż raz w życiu, albo potrafiła się temu oprzeć. Czym/kim jest słodki kusiciel? To nic innego jak kryjący się pod tą nazwą krem orzechowo- czekoladowy!
Pierwszy słoik Nutelli został wyprodukowany w latach 50. XX wieku przez firmę Ferrero. Od wieki wieków jest wykorzystywana do kanapek. Dziś spotykamy ją w ciastkach, ciastach i wielu innych słodkich produktach spożywczych. Najwięksi fani potrafią wyjadać ją prosto z słoika <wstydzioch> W tej części przepis na domową nutelle.
Składniki :
*tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao
*szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych)
*1/2 szklanki brązowego / białego
*niecała szklanka mleka krowiego
Przygotowanie:
1) Orzechy wyspać na suchą patelnię, smażyć kilka minut mieszając drewnianą łyżką aż skórka lekko się przypali.
2)Wysypać je na czystą ściereczkę i pocierać aż skórka odpadnie. Następnie zmiksować je.
3)Zmiksowane już orzechy zalać połową podgrzanego mleka. Odstawić na chwilę, żeby masa orzechowa napęczniała i namiękła.
4)Czekoladę pokroić na małe kawałki (pokruszyć) W małym garnuszku podgrzać resztę mleka, wsypać czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia wszystkich kawałków.
5)Masę orzechową wlać do blendera (lub podobnego urządzenia), wlać czekoladę, dodać cukier.
Wszystko miksujemy przez kilka minut aż masa się napowietrzy. Przełożyć ją do słoiczka i trzymać w lodówce.
Mnie wyszło około 500 ml. Konsystencja masy zależy od czasu i przyrządów do miksowania. W moim kremie masa orzechowa jest wyczuwalna, ale podkreśla to tylko jeszcze bardziej jej rewelacyjny smak.
Spróbujcie! Smacznego!
Nat