niedziela, 22 grudnia 2013

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim z migdałami

Do kolacji wigilijnej tego roku zasiądziemy w gronie dziesięcioosobowym. Czeka mnie sporo pracy z mamą w kuchni. Zaczynamy od jutra!  Na stole nie zabraknie tradycyjnych potraw jakimi są śledzie, karp, pierogi, barszcz z uszkami, zupa owocowa, krokietami, makowcem, sałatką jarzynową itp. Uważam, że warto urozmaicać dodając do menu jakieś nowości. Jednym z dań, który przygotujemy w tym roku to łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim z migdałami. W ramach wypróbowania mamusia przygotowała go kilka dni temu i smakował mistrzowsko !
 

PRZEPIS :
 

Składniki :
- dwa filety łososia, bez ości i skóry
- gotowe ciasto francuskie (ja kupuję w tesco, bez masła, na tłuszczach roślinnych)
- świeży szpinak 100g
- garść rukoli
- ząbek czosnku
- dymka
- oliwa
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- jajko

Łososia myję i osuszam a następnie przyprawiam. Ciasto francuskie lekko wałkuję i wycinam dwa prostokąty.
Ze szpinaku, rukoli, oliwy, czosnku i przypraw robię pesto miksując blenderem.
Na płat ciasta kładę łososia na to pesto i zawijam delikatnie w 'paczuszkę'. Wierzch smaruje roztrzepanym jajkiem, delikatnie nacinam i wkładam do zimnego piekarnika.
Nastawiam piec na 200 stopni i od momentu nagrzania piekę 20 minut.


(przepis z www.kuchniaagatki.blogspot.com )

                                                                                                                               Dira

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą


Przepyszna, szybka i łatwa do zrobienia potrawa, którą zrobisz wrażenie w każdej sytuacji - nadaje się i na romantyczną kolację, i na rodzinny obiad, a nawet jako domowy fast food.


Składniki

suchy makaron kokardki: 300 g
średnia cebula: 1 szt.
brokuł, umyty: 1 szt.
jajka: 2 szt.
boczek parzony: 1 opakowanie
małe pomidory: 175 g
śmietanka 30%, słodka: 200 g
mozzarella: 1 szt.
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
sól: do smaku
pieprz: do smaku


Przygotowanie

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.
300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.

Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.

Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.

idealny przepis z kuchni Lidla

Coeurs de palmier - cóż to takiego?

Będąc we Francji zarówno na półkach sklepowych, jak i stole goszczących mnie osób, zauważyłem bardzo ciekawą rzecz, potrawę, deser, dodatek (?). Otóż jak się okazało, miałem do czynienia z coeurs de palmier - sercem, tudzież rdzeniem palmy. Oto, co mówi nam na ten temat wikipedia:

Serce palmy, zwane w różnych krajach palmitochonta lub swamp cabbage jest potrawą warzywną pozyskiwaną z rdzenia młodego, rosnącego pniaokreślonych gatunków palm, takich jak: palma kokosowa (Cocos nucifera), euterpa jadalna (Euterpe edulis) i warzywna (E. oleracea), palma brzoskwiniowa(Bactris gasipaes) oraz różnych gatunków z rodzaju sabal (Sabal). Potrawa jest droga, ponieważ pozyskiwanie jej w warunkach naturalnych oznacza ścięcie, a więc śmierć drzewa. Serce palmy serwowane jest najczęściej w sałatkach, z których najkosztowniejsza (Deckenia) nazywana jest "sałatką milionerów".

Jadłem to coś w przeróżnych postaciach - w sałatce, jako dodatek do dania głównego i wiele innych. Ciężko porównać smak rdzenia palmy do jakiejś innej potrawy. Jest delikatny, lekko kwaskowy. I jest całkiem smaczny, stąd jeżeli wybierzecie się do Francji, polecam spróbować właśnie coeurs de palmier. I zabranie kilku puszek do Polski :)


Zjeść za sześć, czyli jak tanio zjeść w fast foodzie ODCINEK 3

Po McDonald's postanowiliśmy przetestować kolejny fast food - Burger King. 


Jedynym kryterium jest cena - "potrawa" nie może przekroczyć 6 zł. Wybraliśmy tę cenę, ponieważ jest to kwota, jaką ma w portfelu przeciętny student, który chce coś na szybko przekąsić. Oto nasze propozycje - co zjeść za sześć. Jednak podobnie jak w przypadku McDonald's - próżno szukać cen potraw w sieci.


1. WHOPPER®

2. Cheeseburger

3. Chicken Nugget Burger



4. Kurak


5. Fish King


6. Long Chicken


Test należał do bardzo przyjemnych, w końcu polegał na degustacji :) A ocena? Hmm, mam mieszane uczucia... Jeśli chodzi o menu, moim zdaniem to "restauracja" pomiędzy KFC a MACiem, ma coś i z tego, i z tego. Nadal najlepsze jedzenie jest w KFC, a swego rodzaju Amerykanckość Burger Kinga plasuje go na drugiej pozycji. Mac póki co na najniższym stopniu podium.