Do kolacji wigilijnej tego roku zasiądziemy w gronie dziesięcioosobowym. Czeka mnie sporo pracy z mamą w kuchni. Zaczynamy od jutra! Na stole nie zabraknie tradycyjnych potraw jakimi są śledzie, karp, pierogi, barszcz z uszkami, zupa owocowa, krokietami, makowcem, sałatką jarzynową itp. Uważam, że warto urozmaicać dodając do menu jakieś nowości. Jednym z dań, który przygotujemy w tym roku to łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim z migdałami. W ramach wypróbowania mamusia przygotowała go kilka dni temu i smakował mistrzowsko !
PRZEPIS :
Składniki :
- dwa filety łososia, bez ości i skóry
- gotowe ciasto francuskie (ja kupuję w tesco, bez masła, na tłuszczach roślinnych)
- świeży szpinak 100g
- garść rukoli
- ząbek czosnku
- dymka
- oliwa
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- jajko
Łososia myję i osuszam a następnie przyprawiam. Ciasto francuskie lekko wałkuję i wycinam dwa prostokąty.
Ze szpinaku, rukoli, oliwy, czosnku i przypraw robię pesto miksując blenderem.
Na płat ciasta kładę łososia na to pesto i zawijam delikatnie w 'paczuszkę'. Wierzch smaruje roztrzepanym jajkiem, delikatnie nacinam i wkładam do zimnego piekarnika.
Nastawiam piec na 200 stopni i od momentu nagrzania piekę 20 minut.
(przepis z www.kuchniaagatki.blogspot.com )
Dira
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz