czwartek, 16 stycznia 2014

Pesto z rukoli


Dla każdego coś zdrowego! Przedstawiam Wam propozycję szybką, łatwą i co chyba najważniejsze tanią ;)
Tak przygotowaną sałatę, mogę jeść praktycznie każdego dnia. Na pesto z rukoli, jako dodatek do sałaty (jednocześnie zamiennik sosu Winegret) wpadłam przypadkiem i połączenie to na stałe zagościło na naszym stole. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego, więc warto po nie sięgać. Smakują najlepiej na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałat, past twarogowych lub farszów do zapiekanek. Dojrzałe liście po połączeniu z prażonymi orzechami (min. pinii, włoskimi, jak również i pestkami słonecznika) i oliwą z oliwek tworzą wyborne pesto.

Skład:
Pesto z rukoli: 2 szklanki świeżej rukoli 
2-3 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie orzechy nerkowca)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
sól morska
sałata: świeża rukola
pomidorki koktajlowe
kulki mozzarelli
Przygotowanie: 


1. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, a następnie wszystkie składniki pesto miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy według własnego smaku (sól morska, oliwa z oliwek).
2. Do przygotowanej sałaty z rukoli, mozzarelli i pomidorków koktajlowych dodajemy gotowe pesto. Całość dokładnie mieszamy, tak by każdy listek był pokryty pesto.
Podajemy, np w ten sposób :
Smacznego lekkiego!
DIRA