piątek, 7 lutego 2014

Dania dla najmłodszych

Tym razem mamy coś dla rodziców i ich pociech, a mianowicie porady jak można uatrakcyjnić jedzienie dla dzieci, aby każdy maluch z chęcią zjadł posiłek i prosił o dokładkę:)



Nawet jeśli Twoje dziecko nie jest niejadkiem postaraj się, by talerz twojej pociechy był kolorowy i zabawny.
Dania przygotowywane dla dzieci mogą nawiązywać do ich ulubionych bajek, zabaw i zainteresowań np. makaron z postaciami z bajek lub w kształcie literek alfabetu. Przygotowanie smacznego posiłku to połowa sukcesu - ważna jest również odpowiednia dekoracja. Nie musi być wyszukana i pracochłonna, czasem wystarczy tylko całe danie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki, tworząc z niej słoneczko, kwiatek, serduszko lub zabawną buźkę.

Jeżeli twoje dziecko ma zły humor - zaczaruj jego posiłek, pozwól rozwijać się wyobraźni, spraw, by każde danie wyglądało inaczej i "opowiadało" własną historię. Możesz np. majonezem udekorować pomidora tak, by wyglądał jak muchomor, a groszek, oliwki i kukurydzę wykorzystać do zrobienia oczu, by powstała zabawna postać na jajku, kanapce czy naleśniku. Szczypiorek i kiełki możesz wykorzystać jako usta lub włosy - możliwości są nieograniczone! Nie tylko dziecku sprawisz przyjemność, ale sama zyskasz okazję do zabawy z maluchem i przerwania kuchennej rutyny.

Posiłki możesz przygotowywać wraz z dziećmi, zachęcając je do dekorowania talerza. Konkurs na najładniejszą kanapkę uatrakcyjni każdą kolację, zachęci dzieci do jedzenia i zacieśni rodzinne więzi.

Poniżej kilka propozycji udekorowania posiłków:


Mam nadzięję, że nasze rady okażą się pomocne :)


Chili con carne

Wpis trochę mało walentynkowy, ale za to pyszny:)
   Chyba każdego, kogo się spyta o danie z kuchni meksykańskiej jako pierwsze przychodzi na myśl to właśnie danie.Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.


Aby przygotować to właśnie danie potrzebne nam będą następujące składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
100 g chudego boczku (nie jest konieczny)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody



Idealnie bądą się komponowały do tego dodatki takie jak:

kwaśna śmietana, sos guacamole, chipsy z tortilli, opcjonalnie placki tortilli, biały ryż, sałatka z awokado.Ja osobiście podaję z własno wypieczonymi bułeczkami pita lub z plackami tortilli.


A teraz część z serii jak to zrobić:


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.

Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.


Tadam! I gotowe!
Życzę wszystkim miłego przygotowywania:)

Walentynki - część druga

Następne pomysły smakołyków na Walentynki. Tym razem już nie na słodko, ale łatwo :) Z jakże zwykłych dań, wykonanych w odpowiedni sposób powstają fajne prezenciki :)

1. Mielone w kształcie serduszek 

Składniki :
1kg mięsa mielonego (jakie kto lubi)
2 jajka
bułka (namoczona w wodzie lub mleku)
przyprawy do smaku
pokrojona cebula

Sposób przygotowania :

Mięso łączymy z odciśniętą i rozdrobnioną bułką,cebulą, jajkami i przyprawami.Następnie formujemy kształt serc i obtoczone w bułce tartej smażymy na patelni z dużą ilością oleju.






2. Jajka sadzone w parówce

Składniki:
2 jajka
2 parówki
sól, pieprz

Przygotowanie :
Parówkę przeciąć wzdłuż, ale nie rozcinając końcówki. Zawinąć w kształcie serca i rozbić do wewnątrz jajko. Przyprawić i gotowe :)

3. Jajko ugotować na twardo i uformować :)


Dla osób, które mają już partnerów i dla tych, którzy są na etapie tzw. bajery- życzę, aby dania smakowały i zadowoliły Wasze połówki :)

                                                                                                    Dira