piątek, 7 lutego 2014

Chili con carne

Wpis trochę mało walentynkowy, ale za to pyszny:)
   Chyba każdego, kogo się spyta o danie z kuchni meksykańskiej jako pierwsze przychodzi na myśl to właśnie danie.Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.


Aby przygotować to właśnie danie potrzebne nam będą następujące składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
100 g chudego boczku (nie jest konieczny)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody



Idealnie bądą się komponowały do tego dodatki takie jak:

kwaśna śmietana, sos guacamole, chipsy z tortilli, opcjonalnie placki tortilli, biały ryż, sałatka z awokado.Ja osobiście podaję z własno wypieczonymi bułeczkami pita lub z plackami tortilli.


A teraz część z serii jak to zrobić:


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.

Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.


Tadam! I gotowe!
Życzę wszystkim miłego przygotowywania:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz