Chyba każdego, kogo się spyta o danie z kuchni meksykańskiej jako pierwsze przychodzi na myśl to właśnie danie.Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”.
Aby przygotować to właśnie danie potrzebne nam będą następujące składniki:
•1 łyżka oliwy
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
• 100 g chudego boczku (nie jest konieczny)
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka cukru
• 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
• opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
• 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
• około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
Idealnie bądą się komponowały do tego dodatki takie jak:
kwaśna śmietana, sos guacamole, chipsy z tortilli, opcjonalnie placki tortilli, biały ryż, sałatka z awokado.Ja osobiście podaję z własno wypieczonymi bułeczkami pita lub z plackami tortilli.
A teraz część z serii jak to zrobić:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
Tadam! I gotowe!
Życzę wszystkim miłego przygotowywania:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz