środa, 4 grudnia 2013

Frittata, czyli pospolity omlet

    Śniadanie i przekąska. Oszczędność czasu i brak trudności w przygotowaniu. O czym mowa? Frittata - omlet z mieszanką warzyw jako nadzienie. 

 

Danie dobrze znane już w Starożytnym Rzymie , udoskonalone przez Francuzów. Sam omlet jako omlet jest to potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Wyróżnia się oczywiście kilka rodzai omletów: francuskie, holenderskie, tortille, fantazyjne, słodkie i frittaty, które dzisiaj są główną przyczyną zamieszania. Pierwszy raz styczność z frittatą miałam podczas oglądania filmu "Dzień dobry tv" jakieś trzy lata temu. Zauroczona charyzmatycznym Harrisonem Fordem ściągnęłam od niego przepis. Aktualnie frittatę mam opanowaną do perfekcji. Potrzebne są tylko jajka, warzywa jakie się ma pod ręką (krojone rzecz jasna) i trochę wyobraźni smakowej. Zadowolenie murowane! 

Dla Was ta robiona wczoraj rano z papryką, fasolką szparagową i pomidorami z dodatkiem serka kremowego: 


I oczywiście może i nie najlepszy, ale urywek z filmu, który polecam wszystkim chcącym pracować w tv  : 

 



Nat