Tradycyjny gotowany jedynie na suszonych grzybach,włoszczyźnie (bez składników mięsnych przecież to Post) i zakwasie buraczanym przygotowywanym nawet 2 tyg. przed Wigilią. Dodatkiem są tzw. postne uszka z farszem z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i cebuli. Całość pięknie komponuje się na Naszych stołach w ten sposób :
Okej, jest barszcz - są święta. Ale nie oszukujmy się. Dobrze wiemy, że NIE przygotujesz żadnego zakwasu, ani nie ulepisz uszek. To teraz coś dla Ciebie, przepis na szybki barszczyk XXI w. :
1) Idziemy do sklepu, marketu (kto co woli, gdzie taniej)
2) Namiętnie szukamy głównej przyczyny zamieszania, np takiej:
3) Przenosimy się do działu z mrożonkami po specjalny dodatek :
4) Wracamy. Do gotującej się wody wrzucamy zawartość mniejszej paczki, mieszamy, mieszamy,mieszamy do uzyskania dobrej konsystencji roztworu.
5) W drugim garnku do osolonej wody wrzucamy zawartość większej paczki. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy
wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy.
6) Podajemy przybyłym gościom, którzy myślą, że mega się napracowaliście.