Składniki:
· 120g orzechów laskowych
· 120g migdałów
· 70g rodzynek
· 60g suszonych moreli
· 80g fig
· 70g suszonych sliwek
· ½ łyżeczki cynamonu
· 100g płatków owsianych
· 70g mąki pszennej
· 2 jajka
· 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
· 2 łyżki miodu
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie zmiel lub drobno posiekaj orzechy i migdały. Owoce drobno pokrój i całosć wymieszaj z przyprawami, płatkami owsianymi i mąką. Jajka utrzyj z cukrem trzcinowym i dodaj miód. Gładką masę połącz z mieszanką orzechów i owoców. Dokładnie wszystko wymieszaj i nanieś masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz masę około 25 minut i zaraz po wyjęciu z pieca pokrój gorącą jeszcze masę na batoniki.
A teraz kilka słów o składnikach naszego „dopalacza”.
1. Migdały zawierają leucynę, która odpowiada za budowę tkanki mięśniowej.
2. Figi są świetnym źródłem wapnia, który to reguluje procesy przemiany materii w komórkach mięśniowych.
3. Jajka dostarczają do organizmu białka – paliwa mięśni.
4. Mąka pszenna dostarcza kwas nikotynowy biorący udział w regeneracji włókien mięśniowych.
Wyposażony w taki batonik śmiało możesz uderzać na siłownię i nawet, jeżeli po jednym dniu stwierdzisz, że twoje życie pozbawione możliwości swobodnego drapania się po plecach nie ma sensu, zawsze zostanie ci słodka przekąska na otarcie łez.
Thulus