Serce palmy, zwane w różnych krajach palmito, chonta lub swamp cabbage jest potrawą warzywną pozyskiwaną z rdzenia młodego, rosnącego pniaokreślonych gatunków palm, takich jak: palma kokosowa (Cocos nucifera), euterpa jadalna (Euterpe edulis) i warzywna (E. oleracea), palma brzoskwiniowa(Bactris gasipaes) oraz różnych gatunków z rodzaju sabal (Sabal). Potrawa jest droga, ponieważ pozyskiwanie jej w warunkach naturalnych oznacza ścięcie, a więc śmierć drzewa. Serce palmy serwowane jest najczęściej w sałatkach, z których najkosztowniejsza (Deckenia) nazywana jest "sałatką milionerów".
Jadłem to coś w przeróżnych postaciach - w sałatce, jako dodatek do dania głównego i wiele innych. Ciężko porównać smak rdzenia palmy do jakiejś innej potrawy. Jest delikatny, lekko kwaskowy. I jest całkiem smaczny, stąd jeżeli wybierzecie się do Francji, polecam spróbować właśnie coeurs de palmier. I zabranie kilku puszek do Polski :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz