wtorek, 4 lutego 2014

Ośmiornica z grilla


Jak już wspomniałam fanką tego typu jedzenia nie jestem, ale owoce morza polecam te robione w Bułgarii i Hiszpanii. Dla Was prosty przepis na ośmiornicę.


Składniki :
  • 1 kg ośmiornica
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 pęczka pietruszki
  • 2 garście rukoli
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy do podania
Ośmiornicę, jeśli jest świeża oczyszczamy: wywracamy tzw worek na lewą stronę i usuwamy wnętrzności. Od spodniej strony pomiędzy mackami znajduje się „dziób” usuwamy go nożem. Świeżą ośmiornicę przykrywamy folią spożywczą i obijamy tłuczkiem do mięsa, jeśli była zamrożona pomijamy ten krok.
W garnku z pokrywką rozgrzewamy oliwę i ocet, dodajemy ośmiornicę i dusimy na bardzo małym ogniu ok 1,5 h kilkukrotnie odwracając. Wywar ma delikatnie „mrugać”. Ośmiornica puści dużo soków, pod koniec gotowania będzie w całości nimi przykryta. Można je wykorzystać do ugotowania makaronu, zredukować i przygotować esencjonalny sos lub zamrozić i wykorzystać do innego dania. Wywar ma ciemno-różowy kolor i jest doskonały.
Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, od 1:20 min sprawdzamy co 10 min czy jest już miękka.
Ośmiornicę wyjmujemy z garnka, kroimy na kawałki i studzimy, następnie wcieramy w nią marynatę sporządzoną z łyżki oliwy zmieszanej z wyciśniętym czosnkiem i skórką startą z cytryny.
Makaron gotujemy w osolonym wywarze po ośmiornicy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową. Ośmiornicę oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązkami grillujemy ok 3 min na bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Podajemy z makaronem i rukolą. Do podania posypujemy pietruszką i skrapiamy oliwą.


Tym, którzy odważą się to przygotować szczerze gratuluję. Dla tych mniej odważnych po prostu Smacznego! 
Nat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz