sobota, 8 lutego 2014

sos-idealne uzupełnienie każdego dania

Sosy jak wiemy występują we wszystkich kuchniach świata. Sos jest często nieodzownym składnikiem danej potrawy, bez którego danie byłoby mdłe, bez wyrazu. Często dodajemy je, aby podkreślić smak i wyróżnić prygotowane przez nas danie.

Poniżej przedstawię wam kilka ciekawych przepisów na sosy, które są uniwersalne i pasują do wielu potraw naszej codziennej diety:


Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

Składniki
*1 cebula
*olej lub masło klarowane do smażenia
*220 g brokuła świeżego lub mrożonego
*150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
*2 ząbki czosnku
*sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki.
Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.

Sos Jogurtowy

Składniki
*jogurt naturalny
*majonez
*zioła
*czosnek

Przygotowanie
Dokładnie wymieszaj jogurt naturalny z majonezem (w proporcji 1 : 1). Dodaj posiekane zioła i czosnek.

Sos tatarski staropolski

Składniki
* 300 g majonezu staropolskiego
* 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
* 1 łyżka tartego chrzanu
* 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
* kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
* 2 nieduże ogórki konserwowe
* 1 łyżka posiekanego koperku
* do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru

Przygotowanie
Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek...Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni. 

Mam nadzieję, że przepisy będą dla was inspiracją do tworzenia dań w połaczeniu z tymi sosami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz