Sosy jak wiemy występują we wszystkich kuchniach świata. Sos jest często nieodzownym składnikiem danej potrawy, bez którego danie byłoby mdłe, bez wyrazu. Często dodajemy je, aby podkreślić smak i wyróżnić prygotowane przez nas danie.
Poniżej przedstawię wam kilka ciekawych przepisów na sosy, które są uniwersalne i pasują do wielu potraw naszej codziennej diety:
Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów
Składniki
*1 cebula
*olej lub masło klarowane do smażenia
*220 g brokuła świeżego lub mrożonego
*150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
*2 ząbki czosnku
*sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki.
Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.
Sos Jogurtowy
Składniki
*jogurt naturalny
*majonez
*zioła
*czosnek
Przygotowanie
Dokładnie wymieszaj jogurt naturalny z majonezem (w proporcji 1 : 1). Dodaj posiekane zioła i czosnek.
Sos tatarski staropolski
Składniki
* 300 g majonezu staropolskiego
* 3-4 czubate łyżki gęstej śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
* 1 łyżka tartego chrzanu
* 1 mała łyżeczka gładkiej musztardy np. stołowej
* kilka grzybków marynowanych (prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
* 2 nieduże ogórki konserwowe
* 1 łyżka posiekanego koperku
* do smaku: sól, pieprz biały mielony, ew. odrobina cukru
Przygotowanie
Grzybki i ogórki pokroić w drobniutką kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodać grzybki, ogórki i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić pod szczelnym przykryciem na kilka-kilkanaście godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać do ryb pieczonych, smażonych, mięs, wędlin, jaj na twardo i kanapek...Taki sos można przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Mam nadzieję, że przepisy będą dla was inspiracją do tworzenia dań w połaczeniu z tymi sosami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz