sobota, 8 lutego 2014

Burrrrrrrrrrrrrrrrrrrritos!! :)

Świetne danie na wszelkie okazje, od kolacji z dziewczyną po rodzinną uroczystość. Wiele osób się jej boi, co niezmiernie mnie dziwi, bo wbrew pozorom jest to danie dość uniwersalne. A poza tym niezbyt trudne w przygotowaniu. I, co ważne dla studenckiej kieszeni, naprawdę niedrogie. Więcej trudności może sprawić jedynie zrobienie sosów - burrito idealnie komponuje się np. z sosem guacamole.


No to robimy tego meksykańczyka :)


Składniki (na 5 porcje): 

5 dużych pszennych tortilli
500 g mielonej wołowiny
400 g pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
300 g czerwonej fasoli z puszki
1 gałązka selera naciowego
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego chili
1 szklanka grubo startego żółtego sera


Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy lub oleju podsmażyć wołowinę od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni.

W tym czasie cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, zaś pomidory i paprykę pokroić w niewielką kostkę. W pierwszej kolejności do mięsa dorzucić cebulę, papryczkę chili, czosnek, mieloną słodką paprykę i kminek - gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i paprykę.

Dolać pół szklanki wody lub bulionu. Dusić około 15 minut bez przykrycia aż całość zgęstnieje. Na końcu dodać odsączoną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C najlepiej z włączoną opcją grillowania.

Każdą tortillę napełnić mięsnym farszem i zwinąć jak krokiet: najpierw prawa strona, potem góra i dół, a na końcu strona lewa. Można złączenie spiąć wykałaczką i usunąć ją przed podaniem. Górę tortilli posypać startym serem i chili w proszku. Zapiekać na kratce około 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Burrito podawać z sosem guacamole udekorowane śmietaną i kolendrą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz