piątek, 10 stycznia 2014

Lawasz - przepis

Dzisiaj postanowiliśmy przybliżyć Wam bardzo ciekawą potrawę - Lawasz. Lawasz jest to chlebek znany w krajach arabskich, Turcji, na Zakaukaziu i w wielu innych zakamarkach świata. Często spotykany jest pod różnymi nazwami. Można go również spotkać np. w budkach z kebabami, co jest niewątpliwie ciekawostką.


Jak zrobić przepyszny Lawasz domowej roboty?

Potrzebne nam będzie:
* 2 szklanki mąki
* 20 g drożdży
* szczypta soli
* pół łyżeczki cukru
* niepełna szklanka wody (około 3/4)

Przygotowanie:
Do miski należny przesiać mąkę z dodatkiem soli, pokruszyć do niej drożdże i posypać odrobiną cukru. Dodając stopniowo ciepłą wodę zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godz.
Z wyrośniętego ciasta robimy kulki wielkości mandarynki. Każdą z nich rozciągamy lub wałkujemy na okrągły placek wielkości patelni.
Patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i pieczemy na niej lawasze z obu stron, starając się aby się nie zarumieniły. Każdy usmażony placek układamy na ściereczce i szczelnie przykrywamy, tak aby nie dopuścić do jego wyschnięcia.
Lawasz podajemy do obiadu lub śniadania, można jeść je odrywając po kawałku lub zawinąć do niego wędlinę i warzywa oraz oczywiście ser.

I gotowe!!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz