Falafel, klopsiki z ciecierzycy. Danie wegetariańskie bardzo popularne w krajach arabskich. Serwowany tam głównie jako danie fast food razem z chlebkami pita. Co ciekawe, dostępne jest także np. w egipskim McDonaldzie. Zwyczajowo smaży się je na głębokim tłuszczu. U nas wykonanie oczywiście bardziej dietetyczne. Przepis został także zmodyfikowany tak, aby osoby będące na diecie bezglutenowej mogły się cieszyć jego smakiem. Należy pamiętać, że ciecierzyca użyta do przygotowania tych klopsików nie jest ugotowana, a tylko namoczona. Inaczej klopsiki będą się rozpadać. Podawać można jak tylko się zechce.
Składniki:
1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
1-2 suszone papryczki chilli
Pęczek pietruszki
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki kukurydzianej
Kilka łyżek sezamu
Pieprz, sól, słodka papryka
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza sezamem miksujemy w blenderze (niezbyt dokładnie), a następnie dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy odrobinę wody (dzięki temu masa bardziej się klei).
Z powstałej masy formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.
Klopsiki obtaczamy w sezamie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez około 25 minut (w połowie czasu należy je przewrócić na drugą stronę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz