Bakława inaczej także baklawa lub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej.
Jak takie danie wykonać?
czas przygotowania: 1 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI ( 4-6 osób):
- 250 g ciasta filo
- 100 g migdałów w płatkach
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukry trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
NA SYROP:
- 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
- 3 łyżki miodu
- 3/4 szklanki wody
- 1 cytryna
- kawałek kory cynamonowej
- 1 goździk
WYKONANIE:
- Ciasto filo rozmrażamy w lodówce (o ile było mrożone).
- Płatki migdałowe rozdrabniamy w moździerzu na okruchy i mieszamy z cukrem brązowym i łyżeczką cynamonu.
- Masło roztapiamy.
- Dobieramy formę do pieczenia o wielkości zbliżonej do płatów ciasta (moja foremka miała wymiary 20 x 30 cm).
- Formę smarujemy roztopionym masłem (używałam pędzla silikonowego) i układamy 4 płaty ciasta, każdy smarując masłem.
- Czwarty płat smarujemy masłem i posypujemy równomiernie małą garścią migdałów z cukrem. Przykrywamy go kolejnym płatem ciasta, który znowu smarujemy roztopionym masłem. Czynność tę powtarzamy, aż skończy się nam posypka migdałowa i zostanie nam 8 płatów ciasta. Układamy te pozostałe płaty, każdy smarując masłem. Ostatni płat też smarujemy z wierzchu masłem.
- Za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na romby lub kwadraty i skrapiamy z wierzchu odrobiną wody.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 45 minut. Ciastka powinny mieć piękny, złoty kolor.
- W czasie, gdy baklava się piecze robimy syrop. Do rondelka wlewamy wodę, miód, sok z cytryny, dodajemy cukier, korę cynamonową, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy ciepłym syropem (uwaga! syrop jest bardzo słodki, więc dozujmy go zgodnie z upodobaniem).
Przepis pochodzi z okuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz