czwartek, 6 lutego 2014

Krem z dyni

Prosta zupa/danie - a ile zastosowań. Dość proste do zrobienia, bardzo smaczne i jak ładnie wygląda :)







Składniki:

1 kg dyniowego miąższu
1 l bulionu
200 ml mleczka kokosowego
1 pomarańcza
2 marchewki
1 laska wanilii
1 jabłko
1 cebula
chilli w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
3 cm kawałek imbiru
ew. trawa cytrynowa

masło





Przygotowanie


Zaczynamy od umycia i obrania dyni. Powinniśmy mieć ok. 1 kg miąższu dyni pokrojonej w średnią kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle rumienimy posiekaną drobno cebulę.Gdy będzie złota dodajemy kostki dyni i plasterki marchwi. Przesmażamy całość razem ok. 3 minut, po czym zalewamy warzywa bulionem drobiowym lub warzywnym.



Od razu doprawiamy nasz krem z dyni startym na drobnych oczkach imbirem, sokiem z połowy pomarańczy, ziarnami z 1 laski wanilii oraz samą laską, startym na drobnych oczkach 1 jabłkiem bez skórki.

Przydadzą się również chilli w proszku, słodka papryka w proszku, gałka muszkatołowa, kurkuma dla koloru, sól, pieprz oraz ewentualnie 1 trawa cytrynowa uprzednio zmasakrowana tępą stroną noża. Pod przykryciem na małym ogniu gotujemy całość ok. 15 minut, aż marchew będzie miękka.

Po tym czasie możemy naszą zupą zblendować. Następnie ponownie wstawiamy ją na gaz i wlewamy 200 ml mleczka kokosowego. Doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem.


Gotowa zupa krem z dyni najlepiej smakuje z domowym groszkiem ptysiowym oraz pestkami dyni. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz